Lichtplan voor Grote en Oude Markt

De verlichting van de Grote Markt, de Oude Markt en de Kortestraat in Leuven wordt de komende jaren vernieuwd en aangepast aan de sfeer van de pleinen. “Met duurzame verlichting en een doordachte functionele verlichting van monumenten willen we de eigenheid van de pleinen versterken”, zegt schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets (sp.a), die in een latere fase ook andere locaties in Leuven beter wil verlichten.

Leuven is een stad die rijk is aan monumenten en historische gebouwen, maar dat wordt letterlijk onderbelicht. Gemeenteraadslid Luc Ponsaerts (Open Vld) trok een tijd geleden aan de alarmbel om de Leuvense pareltjes beter te verlichten en de stad Leuven heeft er ondertussen werk van gemaakt. Gisteren werd op de Grote Markt het eerste resultaat voorgesteld door schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets (sp.a) die voor het nieuwe lichtplan professionele hulp kreeg van het gespecialiseerde bureau Radiance35. “De aanpassing van de verlichting gebeurt in fases”, klinkt het. “Gisteren hebben we een proefopstelling geplaatst op de Grote Markt, de Oude Markt en de Kortestraat. Op deze manier onderzoeken we samen met de ontwerpers welke lichttemperatuur, welk soort lamp en welke plaatsing het mooiste effect geeft. Na de analyse zal vanaf het voorjaar van 2018 de verlichting geleidelijk aangepast worden. Tegen het voorjaar van 2020 moet het volledige lichtplan uitgerold zijn.”

Vertommen

Verlichtingsaccenten

Het is alvast de bedoeling om het Leuvense erfgoed beter tot zijn recht te laten komen in het historische centrum. “We willen de eigenheid van de pleinen versterken met aandacht voor de gebouwen, de publieke ruimte en de sociale veiligheid”, vertelt schepen Robbeets. “De Grote Markt is een beschermd stadszicht met historische gebouwen zoals de Sint-Pieterskerk, het stadhuis en het Tafelrond waar nu The Fourth Hotel is gevestigd. Er komen verlichtingsaccenten op de monumenten, bijvoorbeeld op de kapel van de Fiere Margriet, op de mechanische klokkenluider (Jacquemart), op de klok en op het onafgewerkte portaal van de Sint-Pieterskerk. Ook op de ramen van het hotel en het stadhuis komen lichtaccenten. Deze verlichting zal sober en klassiek zijn met wit licht en koele kleurtemperaturen. De bestaande verlichting zal ook ‘gekoeld’ worden.”

Vertommen

Subtieler

“Op de Oude Markt voorzien we dan weer openbare verlichting op maat van mensen met wit licht en een warme kleurtemperatuur. De dakpunten en pompen op het plein krijgen accenten en de bestaande verlichting op de gebouwen wordt minder fel. De Kortestraat tot slot krijgt lichtsporen op de grond die het pad tussen de twee markten beter belichten. De bestaande armaturen die over de Kortestraat gespannen zijn, worden eveneens vervangen door meer discrete lampen. Ook de lichtreclame wordt subtieler.”

Ook op andere locaties

Gemeenteraadslid Luc Ponsaerts (Open Vld) is blij dat de stad zijn oproep ter harte heeft genomen maar stelt zich toch vragen bij de huidige opstelling. “Waarom zal de Sint-Pieterskerk enkel aan de kant van de Grote Markt worden verlicht? Dat zou toch ook moeten kunnen aan de kant van het Mathieu De Layensplein en het Margarethaplein? Ik hoop dat ook daar werk van wordt gemaakt, alsook van andere locaties in Leuven”, zegt Ponsaerts. Schepen Robbeets bevestigt dat het lichtplan op termijn ook zal worden doorgevoerd op andere locaties. “We investeren nu al een half miljoen euro in de eerste fase. Daarna volgen er nog op andere locaties in de stad. Ik denk bijvoorbeeld aan de Naamsestraat waar ook heel wat mooie gebouwen een betere verlichting verdienen.”

(Het Laatste Nieuws, 14 november 2017)

Reacties zijn gesloten.