Dirk Robbeets

Dirk Robbeets is een geboren en getogen Leuvenaar (°1956) Hij woont samen met An en is de vader van een zoon.

Dirk studeerde af als leerkracht lager onderwijs en was in het begin van zijn onderwijsloopbaan studiemeester aan het toenmalige koninklijk lyceum van Leuven. Nadien gaf hij les in de school voor buitengewoon onderwijs Woudlucht in Heverlee waar hij aan de wieg stond van vele buitenschoolse initiatieven. De basketmicrobe had hem al van jongs af aan te pakken en hij speelde in verschillende Leuvense clubs. Hij stond mee aan de wieg van het legendarische jeugdhuis Sojo waar hij jarenlang verantwoordelijke was. Het jeugdhuis organiseerde in die dagen vele baanbrekende activiteiten. Vele bekende Leuvense muzikanten zetten hun eerste stappen op weg naar eeuwige roem op het podium van het jeugdhuis.

Ook in tal van andere Leuvense verenigingen kon men steeds op zijn ideeën en actieve medewerking rekenen. Het motto van Dirk was steevast: “het mag een beetje vooruitgaan en laat die frisse wind maar waaien”.

Politieke loopbaan

In 1988 werd Dirk Robbeets voor het eerst verkozen als gemeenteraadslid. Het reilen en zeilen van de Leuven politiek leerde hij kennen vanop de oppositiebanken. Interessant maar toch ietwat frustrerend voor een politicus die de handen uit de mouwen wou steken.

Gelukkig haalde de sp.a in 1994 onder leiding van Louis Tobback een klinkende overwinning en werd Dirk als schepen verantwoordelijk voor openbare werken. Een bevoegdheid die hij na bijna 20 jaar nog altijd met evenveel passie uitoefent.

Zijn intrede in de actieve politiek was door de grote poort. Of beter: door de rioolbuis. Want één van de meest opgemerkte acties van de kersverse schepen was een bezoek aan de Leuvense riolen.

Ook haalde hij de nationale pers met zijn aanval tegen de kauwgom: om de Bondgenotenlaan kauwgomvrij te maken, liet hij een speciale machine uit Duitsland overkomen.

Maar deze opmerkelijke acties mogen niet doen vergeten dat hij de stad en de randgemeenten grondig vernieuwd heeft. Een greep uit de vele verwezenlijkingen?

Als schepen gaf hij verschillende straten en pleinen een nieuwe aanblik. De Grote Markt werd het pronkstuk van de historische binnenstad, de Oude Markt werd nog populairder na een grondige heraanleg, de Diestsestraat werd over de hele lengte winkelwandelstraat, autoparkeerplaatsen verdwenen op de Bondgenotenlaan en werden vervangen door brede stoepen, het Martelarenplein is het nieuwe hart van Leuven. Binnenkort is het Rector De Somerplein (oud-Fochplein) klaar en wordt de Tiensestraat verkeersvrij.

In totaal werden op 18 jaar tijd 358 straten vernieuwd! Niet verwonderlijk dat Leuven in Vlaanderen een echte hype is geworden waardoor we binnenkort de 100.000ste inwoner kunnen verwelkomen!

Dirk Robbeets werkt vooral rond thema’s als mobiliteit en verkeer. Hij dreef de zone 30 door, realiseerde veilige fietsverbindingen, introduceerde de fietsafhandelcentrale en de unieke fietsenparking onder het Rector De Somerplein. Onder zijn impuls werd het aantal fietsenstallingen opgedreven tot 25.000. Verschillende straten werden omgetoverd tot woonerven die het buurtleven nieuwe impulsen gaf.