Ballon van de Vriendschap verhuist

 

De werken aan de twee grootste pleinen van Leuven, het Ladeuze – en het Hooverplein, vorderen goed. De pleinen krijgen een nieuw uitzicht, omdat sinds de invoering van het verkeerscirculatieplan de auto plaats heeft gemaakt voor voetgangers en beleving. Vanmorgen om 5 u werd de Ballon van de Vriendschap verhuisd met een uitzonderlijk vervoer.

De Ballon, een kunstwerk dat de stad cadeau kreeg van het Verbond der jaartallen, krijgt een opfrissingsbeurt en daarna definitief op de nieuwe locatie op het pleintje voor het busstation geplaatst, aan de Tiensevest. “Dat is één van de drukste plekken van de stad. Zo komt het bekende standbeeld prominent in beeld, zowel bij de Leuvenaars als bij de bezoekers van onze stad. De Ballon zal daar prachtig staan”, zegt schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets.

Hooverplein met groen en water

Het Hooverplein ondergaat momenteel een grootse metamorfose. “De weg langs het stadscentrum, de kant van Café Commerce en La Paz, dient niet langer voor autoverkeer of parkeren”, zegt Robbeets. “Daar vergroten we het plein tot aan de gevels, met ruimte voor ontmoeting, groen en zitbanken. Er komt ook een grote waterfontein die de middeleeuwse stadsomwalling symboliseert. Die aanleg is op dit moment in volle gang. Het Hooverplein wordt een plek waar het geweldig vertoeven wordt.”

De huidige groenperken worden behouden. “Bovendien komen er extra groenplekken, als een moderne tegenhanger, met zitruimte”, zegt Robbeets. “De bomenrij in het stadspark trekken we door over het plein, zodat de rijweg afgescheiden wordt van het plein.”

De verkeerslus Blijde Inkomststraat – Tiensestraat loopt namelijk langs die zijde van het plein. Daar wordt de inrit vanuit de Blijde Inkomststraat verbeterd. Aan de Tiensestraat verbreedt het voetpad. De shop-and-goplaatsen blijven behouden.

Groter Ladeuzeplein

Sinds het circulatieplan kan het autoverkeer niet meer rond het Ladeuzeplein rijden. De rijweg is nu verdwenen en vervangen door stenen in dezelfde stijl als de rest van het plein. “Zo hebben we het plein vergroot van gevel tot gevel en sluit het mooi aan op de omliggende winkelstraten”, zegt Robbeets.

Reacties zijn gesloten.