Alfons Smetsplein wordt een groen rustpunt in de stad

Het Alfons Smetsplein, het pleintje tussen de Tiensestraat en het Pauscollege, wordt volledig heraangelegd. “We willen er een groen en aangenaam plein van maken, in plaats van de stenen oppervlakte dat het plein nu is”, zegt schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets.

Meer groen, meer zitbanken, een aangepaste verlichting en een betere toegankelijkheid: dat zijn de uitgangspunten voor het nieuwe Alfons Smetsplein. “Het pleintje is een plek die nu vooral gebruikt wordt als verbinding tussen de Tiensestraat en het Pauscollege en de Pieter De Someraula en het stadspark wat verderop. Terwijl het Smetsplein veel meer potentieel heeft, als een groen en aangenaam rustpunt in de stad”, zegt Robbeets.

Daarom start de stad begin 2018 met de heraanleg van het plein, wat 743.008,78 euro zal kosten. “We hebben in overleg met de buurtbewoners heel bewust gekozen voor een groen ontwerp, met grasvlakken, bloemen, kleine bomen en struiken. Dat zal zorgen voor ademruimte in het hart van de stad. De randen van de groene zones zijn geschikt om op te zitten.” Het plein zelf zal bekleed worden in dezelfde kleiklinkers als het autovrije gedeelte van de Tiensestraat. “Zo vormt het plein één geheel met de straat.”

’s Nachts zal het plein beter verlicht zijn dan nu het geval is. “Met grondspots gericht op de bomen en LED-strips in de zitranden die de wandelweg duidelijk aangeven, zal het plein er als het donker is prachtig uitzien”, aldus Robbeets.

Het nieuwe Smetsplein zal zo veel mogelijk obstakelvrij en toegankelijk zijn, zodat iedereen er van kan genieten. “Naast de zitranden langs de graszones plaatsen we ook zitbanken, met rugleuningen en armsteunen, zodat iedereen er even kan verpozen”, zegt Robbeets. “En uiteraard komen er naast trappen met een leuning ook hellingen voor mensen die zich verplaatsen met een rolstoel of rollator, of mensen met een kinderwagen.” Ook voor slechtzienden en blinden zijn de nodige hulpmiddelen voorzien.

Naast een nieuw uitzicht wordt het plein ook ondergronds aangepakt, om de problemen met waterinsijpeling in de ondergrondse parkeergarage op te lossen.

Reacties zijn gesloten.